Ξέρουμε ακριβώς πώς μύριζε το άρωμα που φορούσαν οι γυναίκες στην Αρχαία Ελλάδα – Ομορφιά | Νέα

[ad_1]

ΕΙΚ.3.ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΨΕΥΔΟΣΤΟΜΟΣ ΑΜΦΟΡΕΑΣΤο όνομά της γίνεται συνώνυμο του έρωτα, της φυσικής έλξης και της αιώνιας ομορφιάς. Η εικόνα της Αφροδίτης αποτυπώνεται με χάρη και αισθησιασμό σε πλήθος αρχαίων έργων, ενώ αποτελεί την εμβληματικότερη μορφή της νέας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Η έκθεση επιχειρεί μία διαχρονική παρουσίαση της προσέγγισης του Ωραίου στις διάφορες περιόδους της αρχαιότητας και στα πανάρχαια μυστικά που σύμφωνα με τους αρχαιοελληνικούς μύθους δίδαξε η Αφροδίτη στους ανθρώπους.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα μυστικά της Αφροδίτης, κατέχει ο κόσμος του αρώματος. Επιθυμώντας την αισθητηριακή αναβίωση του αρχαίου κόσμου, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκάλεσε την εταιρεία Κορρές να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα άρωμα βασισμένο σε συστατικά και μεθόδους της αρχαιότητας.

Στο ταξίδι πειραματικής αρχαιολογίας που επιχειρήθηκε, αξιοποιήθηκαν καταρχάς οι πληροφορίες που προσφέρουν οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, λογιστικά αρχεία από τα ανάκτορα της Μυκηναϊκής περιόδου, στα οποία έχουν αποτυπωθεί συστατικά που προορίζονταν για τους αρωματοποιούς του παλατιού.

Με οδηγό τις πληροφορίες αυτές, τις συνταγές που εμφανίζονται στα βιβλία του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου, καθώς και μεταγενέστερες μελέτες που εστιάζουν στην αρχαία μέθοδο παρασκευής αρωματικών ελαίων, το εργαστήριο της Κορρές αναβίωσε το άρωμα της αρχαιότητας, παραμένοντας πιστό στις μεθόδους των αρχαίων αρωματοποιών.

To Ρόδο της Αφροδίτης - Το άρωμα της αρχαιότητας ξαναγεννιέται από την ΚΟΡΡΕΣ για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, άρωμα

To Ρόδο της Αφροδίτης

Τρία μονοδιάστατα, αρχέγονα αρώματα – το ρόδο, ο κόλιανδρος και το φασκόμηλο – παίρνουν τη θέση τους στην περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», για να προσφέρουν μια ιδιαίτερη, αισθητηριακή επαφή με το παρελθόν. Ανάμεσα σε αρχαιότητες που σχετίζονται με τον κόσμο των μυκηναϊκών αρωμάτων, όπως οι πινακίδες Γραμμικής Β γραφής, οι ψευδόστομοι αμφορείς στους οποίους αποθηκεύονταν τα αρωματικά έλαια, αλλά και ειδώλια και γλυπτά με Έρωτες και  Αφροδίτες, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά προϊόντα πειραματικής αρχαιολογίας που δημιουργήθηκαν από την Κορρές για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κάνοντας την αρχή με το σαγηνευτικό Ρόδο της Αφροδίτης.

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου» είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26/5.

Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10): Δευτέρα 13:00-20:00 / Τρίτη-Κυριακή 08:00-20:00

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: www.namuseum.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το μοναδικό εγχείρημα αναβίωσης του αρώματος της αρχαιότητας: www.aphroditesrose.gr

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram



[ad_2]
Πηγή: www,instyle.gr