Οι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας σας δίνουν πολύτιμες συμβουλές για να προστατευθείτε από τον ήλιο – Ομορφιά | Περιποίηση

[ad_1]

ΜΚ1Ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής οι δυο κορυφαίοι Έλληνες ιστιοπλόοι που έγιναν ομάδα το 2008 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016, κατάφεραν να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο. Σήμερα, προετοιμάζονται για την Ολυμπιάδα του Τόκυο το 2020 και μας μίλησαν για τη σχέση τους με τη θάλασσα και τον ήλιο.

Παύλος Καγιαλής

Παύλος Καγιαλής

Παναγιώτης Μάντης

Παναγιώτης Μάντης

Ποσό σημαντικό είναι για έναν αθλητή της ιστιοπλοΐας να προστατεύει το δέρμα του;

ΠΜ: Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία του δέρματος στο άθλημά μας είναι ζωτικής σημασίας. Καθημερινά είμαστε εκτεθειμένοι για πάρα πολλές ώρες στη ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως σε ώρες με τη μεγαλύτερη υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν αθλητή που περνάει σχεδόν ολόκληρη τη μέρα του κάτω από τις ακτίνες του ήλιου να αισθάνεται προστατευμένος. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει καθοριστικό ρόλο. Σκεφτείτε λοιπόν ένα αθλητή που αγωνίζεται σε ανοιχτό χώρο, αφυδατωμένο ή έναν αθλητή με κάποιο έγκαυμα, σε τι βαθμό μπορεί μια ενοχλητική κατάσταση να επηρεάσει την απόδοσή του. Και η διάσταση για έναν ιστιοπλόο είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς πέρα από τον ήλιο, είμαστε εκτεθειμένοι στη θάλασσα, την αλμύρα και τον αέρα, ένα “εκρηκτικό” μείγμα για οποιαδήποτε επιδερμίδα.

ΠΚ: Θεωρώ ότι στον τομέα της προστασίας έχουν γίνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία ειδικών σειρών όπως η Anthelios που καλύπτει όλο το φάσμα των αναγκών σε επίπεδο προστασίας. Ο Παναγιώτης έδωσε την πλήρη διάσταση της αξίας της προστασίας για έναν ιστιοπλόο. Από την πλευρά μου θα ήθελα να τονίσω ότι σημαντικά βήματα έχουν γίνει και σχετικά με την παιδεία που έχουμε γύρω από τον ήλιο και τις παρενέργειές του. Πολλοί γονείς μας προσεγγίζουν και μας ρωτάνε τι πρέπει να έχει ένα παιδί για να ξεκινήσει ιστιοπλοΐα. Η απάντηση είναι πολύ απλή, καπέλο, γυαλιά και αντηλιακό!  Το αντηλιακό είναι κάτι απαραίτητο για έναν ιστιοπλόο, οποιασδήποτε ηλικίας και η σημαντικότητα του επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι όλοι οι προπονητές το έχουν ως προαπαιτούμενο.0V1A1170

Εκτίθεστε καθημερινά στη θάλασσα, τον ήλιο, τον αέρα, παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της επιδερμίδα σας. Τι κάνετε για αυτό;

ΠΜ: Προσπαθούμε να οχυρωθούμε έναντι όλων των παραγόντων που δυνητικά μας επηρεάζουν και ταυτόχρονα δίνουμε βάση και στην αποθεραπεία με ότι αυτό συνεπάγεται. Η σωστή χρήση αντηλιακού, η ανανέωσή του (αν είναι εφικτό), η λήψη αρκετών υγρών και η χρήση καπέλου είναι μερικά από τα καθημερινά μας βήματα που συμβάλουν στην υγεία της επιδερμίδας μας. Η πολύωρη έκθεση όμως απαιτεί και αυξημένη φροντίδα. Έτσι μόλις επιστρέψουμε στη στεριά φροντίζουμε να ξεπλύνουμε το πρόσωπό μας από το αλάτι, ενώ αμέσως μετά από το μπάνιο χρησιμοποιούμε προϊόντα ενυδάτωσης.

ΠΚ: Αντιμετωπίζουμε καθημερινά πληθώρα προκλήσεων, μεταξύ αυτών και η προστασία της επιδερμίδας μας. Είμαστε σχεδόν 365 μέρες στη θάλασσα, σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες, δεδομένου ότι ταξιδεύουμε πολύ συχνά και πάντα εκτεθειμένοι στα στοιχεία της φύσης. Μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να το προστατεύουμε. Η σειρά προϊόντων Ahtelios της La Roche-Posay έχει εξέχουσα θέση στην καθημερινή μας προστασία, με τα Fluid SPF50+  & Spray SPF50+, να αποτελούν τα βασικά όπλα μας έναντι του ήλιου.

0V1A1094

Πωςχρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας;

ΠΜ+ΠΚ: Η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται 20-30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Επομένως πρακτικά βάζουμε πάντα πριν φύγουμε από το σπίτι. Δεν ξεχνάμε κανένα από τα ηλιοεκτεθειμένα μέρη του σώματος, ενώ φροντίζουμε να έχουμε σωστή και ομοιόμορφη επάλειψη παντού. Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή κάθε 2 ώρες περίπου, ενώ γύρω από τα μάτια βάζουμε μόνο ειδικά για την περιοχή προϊόντα. Φροντίζουμε οι συσκευασίες να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και τη ζέστη γιατί αλλοιώνονται. Τέλος, βάζουμε πάντα αντηλιακό ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες καθώς η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να είναι λίγο μικρότερη αλλά εξακολουθεί να υπάρχει!

Εσείς έχετε ποτέ πάθει σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο, πως το αντιμετωπίσατε; Tι αλλάξατε στη συμπεριφορά σας μετά από αυτό;

ΠΜ: Ναι. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να φύγεις μακριά από τον ήλιο. Από εκεί και πέρα πρέπει να εφαρμόσεις κάποιο προϊόν ενυδάτωσης και να αυξήσεις την κατανάλωση υγρών για να αποφύγεις την αφυδάτωση. Αν πάθεις μια φορά έγκαυμα συνειδητοποιείς πόσο επικίνδυνος είναι ο ήλιος και φροντίζεις να προστατεύεσαι καλύτερα. Καλό είναι όμως να αποκτήσεις ορθή συμπεριφορά χωρίς να πάθεις κάτι.

ΠΚ: Τα ηλιακά εγκαύματα είναι κάτι περισσότερο από συνηθισμένα. Η σοβαρότητα ενός εγκαύματος είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραμέτρων. Για παράδειγμα οι περισσότεροι θεωρούν επικίνδυνο τον ήλιο μόνο στη θάλασσα και όχι στο βουνό κάτι που είναι τελείως λάθος. Ανεβαίνοντας υψόμετρο η ακτινοβολία είναι πιο δυνατή και το χιόνι αντανακλα΄το 80% της ακτινοβολίας ενώ η άμμος το 25%. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζουν το χρώμα της επιδερμίδας μας καθώς και η ηλικία. Αν πάθεις έγκαυμα, τα μαθαίνεις όλα αυτά και μαθαίνεις και να προστατεύεσαι. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο!

Ακολουθήστε το InStyle στο instagram[ad_2]
Πηγή: www,instyle.gr