Η Τόνια Σωτηροπούλου μιλά για ό,τι αγαπά κι ό,τι την απογοητεύει

[ad_1]

Αποκαλυπτική, απλή, εκπληκτικά οικεία, σαγηνευτικά όμορφη και βρετανικά συνεπής στο πρωινό μας ραντεβού, η Τόνια αφιέρωσε δύο ώρες στη μακροσκελή λίστα ερωτήσεών μου και δίχως φραγμούς απάντησε σε όλα, καταθέτοντας πρωτίστως τον ενθουσιασμό της για τη φωτογράφισή της στα Καλύβια Αττικής, που την ταξίδεψε αβίαστα στη φύση, αγκαλιά με ζώα της φάρμας και περιτριγυρισμένη από αμπελώνες και ελαιόδεντρα.

Ποια είναι τα άμεσα και μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια;

Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα εμφανιστώ σε μια παράσταση στο Ηρώδειο , σε κείμενο Ευγένιου Τριβιζά και σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, με πολλούς αγαπημένους και εκλεκτούς συναδέλφους. Αυτή η συνεργασία προέκυψε ξαφνικά, καθώς απέχω συνειδητά αρκετά χρόνια από το θεατρικό σανίδι. Θεώρησα, όμως, ότι η συγκεκριμένη παράσταση θα ήταν μια μοναδική ευκαιρία αρχικά να γνωρίσω τον κύριο Τριβιζά, αλλά και να παίξω στο Ηρώδειο. Παράλληλα, συμμετέχω σε μια ξενόφωνη κινηματογραφική παραγωγή της Yelena Potter, A Man of God, που είναι η ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, με συμπρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη. Επίσης, λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, θα παίξω στην αγγλική ταινία Night Voltage του Peter Strickland, με τον οποίο δουλεύω για δεύτερη φορά.

Γιατί επιλέγεις να συμμετέχεις σε ξένες παραγωγές κι όχι σε ελληνικές;

Το focus μου και ο στόχος μου καθολικά είναι το σινεμά. Αν και έχω επιστρέψει στην Ελλάδα, προσπαθώ μέσω του ατζέντη μου στην Αγγλία να εργάζομαι και στο εξωτερικό. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να μπορώ να δουλεύω κι εδώ κι εκεί και να υποδύομαι και σε άλλες γλώσσες. Η πρόκληση είναι να μεταμορφώνεσαι ως ηθοποιός. Κανείς δεν απαιτεί μια Ελληνίδα να υποδύεται μονάχα την Ελληνίδα. Ο κόσμος πια δεν έχει σύνορα, έχουν όλα καταρριφθεί. Με μαγεύει αυτή η διαδικασία. Το σινεμά έχει κώδικες χωρίς σύνορα. Η μεγάλη οθόνη λειτουργεί σαν μια γλώσσα του σώματος, που ακόμη και να μη καταλαβαίνει απόλυτα ο θεατής τη γλώσσα μπορεί από το συναίσθημα των ηθοποιών να αντιληφθεί την πλοκή.

 Αυτή την περίοδο, γιατί διατηρείς μια απόσταση από το θέατρο;

Απέχω διότι αντιλαμβάνομαι πως στην Ελλάδα η συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση απαιτεί χρόνο και συνέπεια. Κάτι που θεωρώ μαγικό, αλλά παράλληλα τόσο δεσμευτικό και συνεπώς επιλέγω να μη τον διαθέσω εκεί. Έχοντας, όμως, επενδύσει πολύ σε ό,τι κάνω στο εξωτερικό, δεν θα μπορώ να φεύγω όσο άμεσα μου ζητείται. Όταν αναλαμβάνω κάτι, θέλω να δίνω την ψύχη μου κι όχι να με διακατέχει το κόμπλεξ της χαμένης ευκαιρίας.

Zara ζακέτα,  zara.com. Mi-Ro φόρεμα.

Ένας ηθοποιός γίνεται καλύτερος αν μπορεί το ίδιο πετυχημένα να κάνει τηλεόραση, θέατρο και κινηματογράφο;

Η δουλειά και η εμπειρία, χρόνο με το χρόνο και ανάλογα με το πόσο θέλεις να δουλέψεις, σε κάνουν καλύτερο, σαφέστατα. Επίσης, το ταλέντο μπορεί να είναι έμφυτο, αλλά θεωρώ ότι αν ένας ευέλικτος άνθρωπος εκ φύσεως είναι χαρισματικός στην υποκριτική, αλλά επιλέγει να μην εξελιχθεί, τότε δεν θα έχει την ίδια πορεία με έναν άλλο ηθοποιό που δίνει τον καλύτερό του εαυτό και επιδιώκει να βελτιωθεί. Όλα εξαρτώνται από το πόσο πολύ δουλεύεις και πόσο πολύ θέλεις να εξελιχθείς. Ακράδαντα θεωρώ ότι όλοι παίρνουμε τη θέση που μας αναλογεί. Δεν πιστεύω στη μοίρα και την αδικία. Όλα είναι επιλογή.

Πιστεύεις στον παράγοντα «τύχη»;

Ναι, πιστεύω, αλλά παράλληλα υποστηρίζω ότι όλα εξαρτώνται από τη δική μας οπτική γωνία. Μέσα από το δικό μας πρίσμα πορευόμαστε, καθώς τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Νομίζω πως είμαστε «συγκοινωνούντα δοχεία» και αλληλοεπηρεαζόμαστε στο πώς αντιμετωπίζουμε ό,τι μας συμβαίνει.

Ελλάδα ή εξωτερικό;

Δεν αποδομώ κανένα από τα δύο. Πάντα ήθελα να μοιράζω τον χρόνο μου και το έχω καταφέρει.

Υπάρχει κάποια συνεργασία-όνειρο;

Να δουλέψω με τον Woody Allen.

Intimissimi σουτιέν, intimissimi.com. English Factory τοπ, The 4ever Showroom Costarellos φούστα, costarellos.com. Dolce & Gabbana κολιέ, Sotris. Επιμέλεια: Γεωργία Παντελέ, Ίρις Λεονταρίτη.

Αν υπήρχε όμως οικογένεια, θα μπορούσες να τα συνδυάσεις;

Τα παιδιά πρέπει να προσαρμόζονται στο δικό μας πρόγραμμα, αν και σε αυτή τη φάση δεν επιθυμώ να κάνω οικογένεια. Σημαντικό για μένα τώρα είναι να κατακτήσω αρχικά τους στόχους που έχω θέσει, έτσι ώστε να μην υπάρχει ελλειμματικότητα. Όταν μια γυναίκα αισθάνεται έτσι, αυτό μεταφέρεται στο παιδί, και είναι κάτι που κατακρίνω. Επίσης, θεωρώ  εντελώς λάθος το γεγονός ότι πολλές γυναίκες μπαίνουν στη διαδικασία να πιστεύουν ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα τις ολοκληρώσει. Ως γονείς πρέπει να δίνουμε αγάπη και σεβασμό και να μη γινόμαστε παρεμβατικοί στη ζωή των παιδιών. Πρέπει να τα αφήνουμε να δρουν ανεξάρτητα και δυναμικά.

 Αν η υποκριτική δεν ήταν στη ζωή σου, τι άλλο θα ήθελες να κάνεις;

Θα έκανα κάτι που να σχετίζεται με τη φύση και την ψυχολογία. Ίσως τον διαλογισμό και το life coaching ως δασκάλα σε μια σχολή σε φυσικό περιβάλλον. Το αντικείμενο εργασίας πρέπει να είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις, αλλά και αυτό που σε κάνει να προσφέρεις στον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Θα μπορούσες να ζήσεις σε ένα χωριό;

Προς το παρόν, όχι. Αλλά προσπαθώ να βρίσκω χρόνο να είμαι κοντά στη φύση. Να αποφορτίζομαι και να συνδέομαι μαζί της. Είναι μέρος της καθημερινότητάς μου. Οι μικρές βόλτες κοντά στη φύση είναι η ιεροτελεστία μου. Ακόμη και με τον σκύλο μου οι σύντομες πρωινές μας βόλτες σε έναν πράσινο λόφο ή δασάκι γίνονται το «οξυγόνο» μου.

Ζούμε σε μια εποχή που τα social media είναι πρωταγωνιστές στην καθημερινότητά μας. Ποια η σχέση σου με αυτά;

Δεν είναι στόχος μου να γίνω ένα με το κινητό μου, αλλά, δυστυχώς, δεν το καταφέρνω πάντα και γίνεται αυτόματα. Προσπαθώ να χαλιναγωγήσω την αυτόματη επαφή με το κινητό μου, αλλά δεν το επιτυγχάνω. Δεν είμαι φαν του Facebook. Είμαι active στο Instagram, το οποίο χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου, αλλά και για να περνώ τα μηνύματα που θέλω. Δεν είναι απόλυτα κακά τα social media, αλλά κακός μπορεί να είναι ο τρόπος που τα χρησιμοποιείς. Με ενοχλεί η πλήρης επιφάνεια των πραγμάτων και το overload πληροφορίας. Από τη μία είναι ωραίο να βλέπεις όμορφες εικόνες, από την άλλη όλα είναι τόσο αναλώσιμα στα social media. Παλαιοτέρα κάναμε τα πάντα να απαθανατίσουμε στιγμές. Τώρα αποδεικνύεις ότι περνάς αληθινά καλά, όταν δεν δημοσιεύεις όμορφες στιγμές και εμπειρίες.

Ποια είναι η γνώμη σου για το influencing;

Πιστεύω ότι influencer είναι αυτός που επηρεάζει τον ακροατή ή θεατή και του δίνει ένα έναυσμα ή μια ουσιώδη πληροφορία. Δυστυχώς, αυτός ο τίτλος έχει πλέον δοθεί μονάχα σε ανθρώπους που είναι καλοί πωλητές. Προφανώς κι έχω εμπορικές συνεργασίες και προβάλλονται στοχευμένα μέσω του λογαριασμού μου στο Instagram. Έχω, βέβαια, αποκλείσει προτάσεις, διότι δεν ταίριαζαν στο δικό μου ύφος και αισθητική. Είναι θέμα κοινού από τη δική μας πλευρά και πώς θέλει ο πελάτης να προβάλει το προϊόν του. Δεν μου αρέσει η φιλοσοφία του σούπερ μάρκετ. Αυτό όμως που με νευριάζει πολύ είναι ότι η ιδιότητά μου πολλές φορές μπερδεύεται από τα media και με αποκαλούν influencer. Το influencing δεν είναι επάγγελμα. Ακόμη κι αυτό είναι μόδα, που πλέον φθίνει και ξεθωριάζει. Πρέπει στα πάντα να υπάρχει αναγέννηση και εξέλιξη, αφού προηγηθεί ένα ξεκαθάρισμα.

 Είσαι ambassador της εταιρείας καλλυντικών Oriflame. Τι ξεχωρίζεις σε αυτή τη συνεργασία;

Συνεργάζομαι με την εταιρεία δύο χρόνια τώρα και θα συνεχίσω. Όπως είμαι πιστή στις ανθρώπινες σχέσεις μου, έτσι είμαι και στις συνεργασίες μου. Είναι μια εταιρεία με αμιγώς organic, φυτικά προϊόντα, ανακυκλωμένες και οικολογικές συσκευασίες. Αυτό που αγαπώ, όμως, είναι η φιλοσοφία της εταιρείας. Δεν υπάρχουν σημεία πώλησης, αλλά όλα γίνονται μέσω του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι όλοι μια δεμένη οικογένεια. Σου δίνουν τεράστια αίσθηση ασφάλειας κι όχι μιας αμιγούς εμπορικής συνεργασίας, όπου κάποιος ορίζει πόσες αναρτήσεις πρέπει να κάνω. Έχω απόλυτη ελευθερία στο δημιουργικό κομμάτι, ενώ οφείλω να πω ότι σιχαίνομαι το επιθετικό μάρκετινγκ. Είμαστε πλέον μια οικογένεια και η σχέση μας δεν είναι απρόσωπη, αλλά πολύ ειλικρινής και αγαπημένη.

Intimissimi σουτιέν, intimissimi.com.
For Love & Lemons τοπ, linea Imports.  Paolo Petrone φούστα, eponymo Stores.  Secret Elements κορσές. Dolce & Gabbana κολιέ, Sotris. Zara παπούτσια, zara.com.

Τι είναι για σένα ομορφιά; Έχεις τη δική σου ρουτίνα;

Η σχέση μου με την ομορφιά είναι πολύ καθαρή, ταυτίζεται με την υγεία και είναι απόλυτα συμμετρική. Σαν tip για καλό δέρμα, θα πρότεινα ανά δύο μήνες να αλλάζουμε τα καλλυντικά μας, διότι το pH του προσώπου μας συνηθίζει τα ίδια καλλυντικά. Χρησιμοποιώ φυτικά προϊόντα, όπως αμυγδαλέλαιο στο πρόσωπό μου, διότι είναι βαθιά ενυδατικό, ενώ συνιστώ μασάζ προσώπου για ανάπλαση κυττάρων. Επίσης, κάνω θεραπείες με βιταμίνες και οξέα. Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι ενέσιμο, αλλά αν αισθανθώ την ανάγκη, θα το κάνω. Δεν είμαι της υπερβολής, αλλά αν δω κάποια στιγμή κάτι που δεν μου αρέσει, θα κάνω μπότοξ. Δεν μου αρέσει, όμως, η παρέμβαση και δεν κατανοώ γιατί έχουμε όλες την τάση να γίνουμε ίδιες. Για το σώμα πρέπει να ασκούμαστε και να έχουμε σωστή διατροφή. Είναι όλα θέμα υγείας και ευεξίας, κι αυτό το οφείλουμε στον εαυτό μας.

Τι είναι μόδα για σένα;

Διαβάζω και ενημερώνομαι χωρίς να είμαι η πιστή ακόλουθος των τάσεων. Επιλέγω ό,τι μου ταιριάζει, αλλά θαυμάζω τις γυναίκες που μπορούν να φορέσουν τα πάντα εξίσου μοναδικά. Το στιλ μου είναι casual, με μονόχρωμα σύνολα. Δεν έχω καμιά σύνδεση με τα υλικά αγαθά, εννοώντας ότι ποτέ δεν έχω στερηθεί κάτι για να αγοράσω ένα ζευγάρι γόβες ή μια τσάντα. Ξοδεύω χρήματα για δώρα σε φίλους και στην οικογένεια, αλλά προτιμώ να επενδύω σε ταξίδια.

 Μια άλλη, μεγάλη σου αγάπη είναι αυτή για τα ζώα. Στην Ελλάδα, όμως, τα κρούσματα βίας σε αυτά είναι πολλά.

Η βία στα ζώα δείχνει ένα πιο βαθύ πρόβλημα στη χώρα μας. Τελικά, πόσο θυμωμένος είναι ο κόσμος εδώ; Έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά βίας στα ζώα στην Ευρώπη κι αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά. Είναι τραγικό, αλλά, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπάρχει περισσότερη ενημέρωση. Υπάρχει ήδη σχετικό νομοσχέδιο με αυστηρότερες κυρώσεις. Αλλά πού είναι η κοινή λογική;

Συμμετείχες σε μια καμπάνια ενημέρωσης και στάσης κατά των επερχομένων εξορύξεων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Μίλησέ μας για αυτή.

Γνώριζα ότι ο συνάδελφος Γιώργος Πυρπασόπουλος ξεκίνησε την καμπάνια και μελετώντας όλα τα στατιστικά σοκαρίστηκα για το τι θα επακολουθήσει στον ελλαδικό χώρο. Αποφάσισα, λοιπόν, δίχως δεύτερη σκέψη, να συμβάλω κι εγώ σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια.

Τι είναι για σένα φιλία, έρωτας, οικογένεια με μια φράση;

Η φιλία είναι για μένα θρησκεία, το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Ένα μεγάλο επίτευγμα είναι οι πολυετείς, αληθινές σχέσεις που έχω διατηρήσει. Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη για τα πάντα. Οικογένεια είναι ο πυλώνας της ζωής. Κι όλα αυτά αγκαλιάζονται από την αγάπη.

 Τι φέρνει ισορροπία στη ζωή σου;

Να ξυπνάω το πρωί και να ξέρω ότι όλα τα αγαπημένα μου πρόσωπα είναι καλά.

Ποιους θεωρείς σταθμούς στη μέχρι τώρα ζωή σου;

Την πρώτη μου δουλειά, στα 18 μου χρόνια, με τον Νίκο Περάκη, την πρώτη μου visual ταινία στην Αγγλία, της Martha Fiennes, το σκυλί μου, δώρο των συγκατοίκων μου, επίσης, στην Αγγλία, αλλά και το πρώτο ραντεβού με τον Κωστή.

Τι είναι για σένα ο Κωστής;

Είμαστε μαζί δύο χρόνια και για μένα ο σύντροφός μου είναι τα πάντα: οικογένεια, αγάπη, έρωτας και φίλος.

Από την Ειρήνη Ζουρνάτζη

Φωτογραφίες Στέφανος Παπαδόπουλος

[ad_2]
Πηγή: www,instyle.gr